You are not connected. Please login or register

Jedan dan - Dejvid Nikols

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]

1 Jedan dan - Dejvid Nikols on Wed 04 Jan 2012, 1:37 pm

chocolateChanel.

avatar
Administrator
Administrator


Možete provesti ceo život ne shvatajući da vam je ono za čim oduvek tragate sve vreme pred očima.

Dvadeset godina, dvoje ljudi, JEDAN DAN

„Roman godine! Velik, zanosan, inteligentan, a ipak se čita sa izuzetnom lakoćom… pun odlično odabranih detalja.“

Nik Hornbi

„Savršena knjiga o bolnoj praznini između onoga što smo bili i onoga što smo sada... izvanredna i nesvakidašnja ljubavna priča.“

Toni Parsons

„Nikols piše izuzetnim stilom s istančanim razumevanjem emocija. Njegovi likovi su potpuno uverljivi… Jedan dan je predodređen da postane savremeni klasik.“

"Daily Mirror"

„Teško da ćete pronaći zabavniju, nežniju romantičnu komediju od priče od Deksu i Em.“

"Independent"


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Svako ima svoju srećnu zvezdu. Neka moja noćas prati tebe. ~

2 Re: Jedan dan - Dejvid Nikols on Wed 04 Jan 2012, 9:00 pm

Nika Kći Zevsova ~

avatar
Administrator
Administrator
Jao, otvorila si temu za knjigu. <3

Ja ću je početi danas ili sutra, sad konačno mogu.
Ali, užasno, užasno me zanima.

Znam da si ti Saro oduševljena. Cerek
I dovršila si pre mene. haha


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

They are strong together, and they are each other’s weakness.

3 Re: Jedan dan - Dejvid Nikols on Wed 04 Jan 2012, 9:41 pm

chocolateChanel.

avatar
Administrator
Administrator

Pošto stvarno nemam ništa više da dodam sem onoga što sam Lidiji napisala u HS, prekopiraću XD

Nekako, dok sam čitala knjigu, imala sam osećaj da ''živim'' kroz nju. Ne znam zašto, al još više sam se vezala za Dexa i Emmu. Još sam pročitala o njihovim unutrašnjim borbama, mnogo dublje, mnogo mi je sve jasnije.
Emma. Šta da kažem o njoj? Devojka sa brdom ciljeva i želja. Ambiciozna, ali na trenutke pogubljena. Smrtno zaljubljena. Tako jebeno vidim sebe u njoj. Želja da postane PISAC. Želja da kaže svetu sve što ima, a nedovoljno vremena za to. Željna da bude voljena i doživi tu strasnu ljubav, ljubav iz bajke. Jebeno, jebeno JA. To me je pomalo zabrinulo. Inače, nekako, shvatila sam da ljudi koji najviše trebaju ovom svetu nestaju na ovaj ili onaj način. Ne znam odakle ovaj momenat, uglavnom, da nastavim..
Dexter. Najobožavanije biće na planeti. Razvoj njegovog lika kroz knjigu. To ne može da se opiše. Prvo kreten, imbecil, kome su sex, alkohol i droga jedini prijatelj. Pa još sexa, alkohola i droge. Pa upada na TV. Postaje slavan. Postaje idiot sa televizije. Pa PIJAN posečuje svoju bolesnu majku. Ta scena. Ja sam plakala kao kiša. Pa mu majka umire. Njegova unutrašnja borba i bol. Ona je bila UVEK tu za njega i volela ga najviše na svetu. On je uvek bio njen mali sin. Njen mezimac. Njegova slabost da mu kolena klecaju dok prenosi majku u drugu sobu. Slabost da PRIZNA SEBI da je ona bolesna, a da on ništa ne može da uradi povodom toga. Griža savest, što je došao pijan kod nje, kao najveći kreten. STRAH da je neće videti možda nikad više.. Pa Silvi. Njihova veza. I Džesika. Slatka mala Džesika. Kako je bio kao hendikep-otac na početku. Ali, roditeljstvo se uči. I on je bio rad daa nauči. Postao je DIVAN, PREDIVAN čovek.
A Emma je sve vreme bila tu. 20 godina tu, za njega. Bila je tu da ga sasluša, da mu kaže da će sve biti u redu, čak i kada nije bilo. Slagala ga je da joj se dopada njegova emisija, jer je znala koliko mu treba njena podrška. A ona nikad nije lagala. Postao je bolja osoba zahvaljujući njoj i njenoj neizmernoj dobroti. Postao je ČOVEK.
Konačno Pariz. I njihove tri zajedničke godine. Ljubav koja nije viđena. I koja pomalo plaši njih oboje. Ali, bili su srećni. Srećniji nego ikad. Emma je želela bebu, ali, ja mislim da im ona nije trebala da zapečate svoju vezu. Jer je ta veza bila toliko produbljena godinama prijateljstva, poverenja, poštovanja. Prosto, neke stvari nastanu na taj način. I nema ljubavi bez poštovanja. Ta, njihova, strasna ljubav natera čoveka da stane na momenat i zapita se: Da li ću da biti toliko srećan/na da sretnem nekoga ko će me toliko voleti? Kroz koga ću voleti sebe i osećati se potpuno?
A onda dođe taj trenutak. Koji se tako, jer mu se može, prišunja i uništi sreću. Uništi sve što je dobro i što je ljubav. Emmina smrt na neki način ubije Dexa. Ja sam ubeđena da ljubav može da ubije čoveka. Dex je samo želeo da popije. U njeno ime. U svoje ime. U ime ljubavi koja će uvek biti tu da ga podseća koliko ga boli gubitak. Da ga podseća da nikad više neće moći da je zagrli i kaže joj da je voli.

Nekako, poruka ovog filma je najvažnija stvar u životu:
Voli svakog dana kao da ti je poslednji.
Treba da volimo, jer ljubav je to što nas održava u životu. Gde god da se okrenemo ona je tu. Mama. Tata. Sestra. Tetka. Baka. Deka. Neki poseban dečko. Šta bismo bili bez njih? Samo senke, a ne ljudi. Bili bismo nepotpuna bića. Jer ljubav čini čoveka.

Dobro. Evo je. Mislim da se plašiš da budeš srećna, Emma. Mislim da smatraš kako je prirodno da ti život bude turoban i siv i gorak i da mrziš svoj posao, mesto gde živiš, da nemaš uspeha niti novca niti, ne daj bože, dečka. Otićiću čak i korak dalje i reći kako mislim da zapravo uživaš u tome da budeš razočarana i da podbacuješ, jer tako je lakše, zar ne? Lakše je biti neuspešan i nesrećan jer onda na račun toga mogu da zbijaju šale. Živcira li te ovo? Kladim se da te živcira. A tek sam počeo.
Em, muka mi je da razmišljam o tebi kako sediš u onom groznom stanu s čudnim mirisima i zvucima i sijalicama na plafonu ili u onoj perionici rublja, i usput, nema razloga da u današnje vreme odlaziš u perionicu rublja, nema ničega kul niti političkog u vezi s perionicama rublja, to je samo tužno. Ne znam, Em, mlada si, praktično si genije, a opet je tvoja predstava o dobrom provodu da se častiš uslužnim pranjem. E pa ja mislim da zaslužuješ više. Ti si bistra i duhovita i dobra (predobra ako mene pitaš) i daleko najpametnija osoba koju poznajem. I takođe si Vrlo Privlačna Žena. I da, pod tim mislim i ''seksi'', mada mi je malko zlo dok to zapisujem. E pa neću to precrtati zato što je politički nekorektno nekome reći da je seksi jer je to ujedno i ISTINA. Prelepa si, stara veštice, i ako bih u čitavom tvom životu mogao da ti darujem samo jedan poklon, to bi bilo ovo. Samopouzdanje. Poklonio bih ti Samopouzdanje. Ili to ili mirišljavu sveću.


Savršeno ljubavno pismo. Cerek


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

Svako ima svoju srećnu zvezdu. Neka moja noćas prati tebe. ~

Sponsored content


View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum