You are not connected. Please login or register

Osmo Poglavlje

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]

1 Osmo Poglavlje on Sat 09 Oct 2010, 5:43 pm

Zla_Sam

avatar
Administrator
AdministratorVampirski Dnevnici, Knjiga IV.

"Mračno Okupljanje"

By

Lisa J. SmithOsmo PoglavljeOd mesta gde su Bonnie i Meredith sedele u automobilu,mogle su videti samo Vickien prozor.Bilo bi bolje da su mogle biti bliže,ali onda bi ih neko mogao razotkriti.Meredith je natočila zadnju šalicu kafe iz termoske i popila je.A onda je zevnula.Sa očima krivca je pogledala u Bonnie.
„Imaš nevolja sa spavanjem noću?“
„Da.Ne mogu zamisliti zašto,“ Meredith je rekla.
„Misliš li da naši momci imaju mali razgovor?“
Meredith je brzo pogledala u nju,očito iznenađena,a onda se nasmešila.Bonnie je shvatila da Meredith nije očekivala da je uhvate. „Nadam se,“ Meredith je rekla. „Matt bi posle toga mogao biti bolje.“
Bonnie je kimnula i zavalila se nazad u sedište.Meredithin auto nikada nije bio ovako udoban.Kada je ponovo pogledala u Meredith,tamnokosa devojka je spavala.
O,super.Divno.Bonnie je gledala u termosku i šolju kafe.Nije se usuđivala da se ponovo opusti;ako obe zaspu,to bi moglo biti katastrofalno.Ukopala je nokte u dlanove i pogledala u Vickien prozor.Kada je shvatila da joj se pogled magli,znala je da nešto treba da uradi.Svež zrak.To će pomoći.Bez mučenja da bude pretiha,otključala je vrata i povukla ručicu.Vrata su se otvorila,ali Meredith je i dalje nastavljala da diše umereno.Mora da je veoma umorna,Bonnie je pomislila i izašla.Zatvorila je vrata malo nežnije,zaključavajući Meredith unutra.I tada je shvatila da nema ključ.O,pa dobro,probudiće Meredith da je pusti unutra.U međuvremenu će proveriti Vickie.Vickie je sigurno još budna.Nebo je bilo oblačno,ali je noć bila topla.Iza Vickiene kuće šuštali su javorovi.Miris smole je ispunio Bonniene nosnice.Pokucala je na Vickien prozor,lagano noktima,gledajući kroz razmak zavesa.Bez odgovora.Na krevetu je mogla videti prekrivače i smeđu kosu na vrhu.I Vickie je spavala takođe.Kako je Bonnie stajala tu,vazduh je izgledao kao da je zarobljavao.Ptice više nisu pevale,a drveće je bilo mirno.A i dalje je bilo kao da je želela da čuje nešto što je znala da je bilo tamo.Nisam sama,shvatila je.Nijedno od njenih običnih čula joj to nije govorilo.Ali njeno šesto čulo,ono koje joj je slalo trzaje kroz kičmu,one koje je bilo probuđeno u prisustvu Moći,je bilo pouzdano.Tamo je bilo...nešto...blizu.Nešto...što je gleda.

Polako se okrenula,bojala se da napravi zvuk.Ako ne bude pravila buku možda će to nešto da je pusti na miru.Možda je neće ni primetiti.Tišina je postala mrtva,preteća.Šumila je u njenim ušima kao njena sopstvena krv.I nije mogla ne zamišljati šta bi moglo da dođe po nju u tim trenutcima.Nešto sa vrelim,znojnim rukama,pomislila je zureći u tamu dvorišta.Crno na sivom,crno na crnom je bilo sve što je mogla videti.Svaki oblik je mogao biti bilo šta i sve su senke kretale.Nešto sa vrelim,znojnim šakama i rukama dovoljno snažnim da je zdrobe –
Zvuk izdisaja je eksplodirao kroz tišinu.Okrenula se prema njemu dok su joj i oči i uši strepile.Ali tamo je bila samo tama i tišina.Prsti su dotakli pozadinu njenog vrata.Bonnie se ponovo okrenula,skoro padajući,skoro se onesveštavajući.Bila je previše uplašena da vrišti.Kada je videla ko je to bio,šok je zarobio sva njena osetila i njeni mišići su kolabirali.Završila bi kao mrlja na zemlji da je on nije uhvatio i držao uspravno.
„Izgledaš preplašeno,“ Damon je rekao nežno.
Bonnie je odmahnula glavom.Još nije povratila moć govora.Pomislila je da bi se ipak mogla onesvestiti.Ali je pokušavala i da se odmakne od njega.On nije ojačao svoje držanje,ali nije je ni pustio.A borba je bila kao da pokušavaš da razbiješ zidani zid sa golim rukama.Odustala je i pokušala da smiri disanje.
„Da li se to ti mene plašiš?“ Damon je pitao.Nasmešio se odobravajuće,kao da su podelili tajnu. „Ne trebaš.“
Kako je Elena izašla na kraj sa ovim?Ali Elena nije,naravno,Bonnie je shvatila.Elena se predala Damonu na kraju.Damon je pobedio i uspeo na svoj način.Oslobodio je jednu od njenih ruku i prešao prstima,veoma lagano,preko njene gornje usne.
„Pretpostavljam da treba da idem,“ rekao je. „I da te više ne plašim.Da li je to ono što želiš?“
Kao zec sa zmijom,Bonnie je pomislila.Ovako se zec oseća.Samo,ja ne mislim da će da me ubije.Mogu i sama umreti.Osetila je kao da će joj se noge istopiti svakog trenutka,kao da će i sama kolabirati.U njoj je bila toplina i sva se tresla.

Misli o nečemu...brzo.Te crne oči sada su popunjavale celi univerzum.Pomislila je da može videti zvezde u njima.Misli.Brzo.Eleni se ovo ne bi dopalo,pomislila je u trenutku kada su njegove usne dotakle njene.Da,to je to.Ali problem je bio taj da ona nije imala dovoljno snage da to kaže.Toplina je rasla,obrušavala se na svaki deo nje,od njenih prstiju,do kraja njenih stopala.Usne su mu bile hladne,kao svila,ali sve ostalo je bilo tako toplo.Nije trebala da se plaši;mogla se samo prepustiti i lebditi na ovome.Slatkoća se obrušila niz nju...
„Šta se dođavola ovde događa?“
Glas se prolomio kroz tišinu,slomio je čaroliju.Bonnie se ukočila i shvatila da je u mogućnosti da okrene glavu.Matt je stajao na ivici dvorišta,stisnutih pesnica,očiju kao dva plava leda.Leda tako hladnog da je goreo.
„Skloni se od nje,“ Matt je rekao.
Na Bonnieno iznenađenje,njegovo držanje se opustilo.Iskoračila je unazad,popravila majcu,malo bez daha.Um joj je ponovo radio.
„U redu je,“ rekla je Mattu,skoro normalnim glasom. „Samo sam – “
„Nazad u auto i ostani tamo.“
A sada,samo trenutak,Bonnie je pomislila.Bilo joj je drago što je Matt došao;prekid je bio veoma dobro tempiran.Ali malo preteruje sa tim držanjem zaštitnički nastrojenog brata.
„Gledaj,Matte – “
„Idi,“ rekao je i dalje gledajući u Damona.
Meredith ne bi dozvolila da joj se ovako naredi.A Elena sigurno ne bi.Bonnie je otvorila usta da kaže Mattu da ode i sam sede u auto,kada je odjednom nešto shvatila.Ovo je bio prvi put u proteklih šest meseci da je videla da Matt stvarno mari za nešto.Svetlo se vratila u njegove oči – odbijale su hladnu zraku besa koju je koristio da porazi Tylera Smallwooda.Matt je ponovo bio živ i pun energije.Ponovo je bio onaj stari.Bonnie je ugrizla usnu.Na trenutak se borila sa ponosom.A onda je popustila i spustila oči.
„Hvala što si me spasio,“ promrmljala je i napustila dvorište.


Matt je bio tako ljut da se nije usuđivao da priđe bliže Damonu jer bi mogao da ga proba istući.A tamna hladnoća Damonovih očiju mu je govorila da to ne bi bila dobra ideja.Ali Damonov glas je bio lagan,skoro nemaran.
„Moja ukus za krv nije samo igra,znaš.To je potreba sa kojom se petljaš ovde.Samo radim ono što moram.“
Indiferentnost je bila previše za Matta.Oni o nama misle kao o hrani,setio se.Oni su lovci,mi smo plen.A on je stavio kandže na Bonnie,Bonnie koja ne bi ni mačku povredila.
Rekao je: „Zašto onda ne uzmeš nekoga svoje veličine?“
Damon se nasmešio,a zrak je zahladnio. „Kao tebe?“
Matt je samo buljio u njega.Osetio je kako mu se mišići grče.Posle trenutak je rekao: „Možeš probati.“
„Mogu više nego probati,Matte.“ Damon je uzeo jedan korak prema njemu,kao panter.Matt je pomislio o mačkama iz džungle,o njihovom moćnom koraku i njihovim oštrim zubima.Pomislio je na to kako je Tyler izgledao kada ga je prošle godine video u Quonsetu.Prošle godine kada je Stefan prošao kroz njega.Crveno meso.Samo crveno meso i krv.
„Kako je ono bilo ime onog učitelja historije?“ Damon je govorio.Izgledao je kao da se zabavlja,kao da uživa u ovome. „Gospodin Tanner,nije li?Više sam nego probao sa njim.“
„Ti si ubica.“
Damon je kimnuo,neuvređen,kao da je upravo predstavljen. „Naravno,zabio je nož u mene.Nisam planirao da ga skroz isušim,ali iznervirao me i promenio sam mišljenje.Sada me ti nerviraš Matte.“
Matt je prisilio kolena da ne potrče.To je bilo više nego mačija gracioznost,više od onih fantomsko-crnih očiju koje su letele preko njega.Bilo je nečega u Damonu što je šaptalo reči strave u ljudski mozak.Neka pretnja koja je direktno govorila Mattovoj krvi,govorila mu je da uradi sve da bi pobegao.Ali neće pobeći.Njegov razgovor sa Stefanom je u ovom trenutku bio zamagljen,ali znao je jednu stvar iz njega.Čak i ako umre ovde,neće bežati.
„Ne budi glup,“ Damon je rekao,kao da je čuo svaku reč Mattovih misli. „Nikada niko od tebe nije uzeo krv na silu,zar ne?Boli Matte.Mnogo boli.“
Elena,Matt se setio.Prvi put kada je uzela njegovu krv,bio je uplašen,a strah je bio dovoljno loš.Ali tada je to radio sopstvenom voljom.Šta bi bilo kada bi bio nevoljan?

Neću bežati.Neću skrenuti pogled.A naglas je rekao,i dalje pravo gledajući pravo u Damona: „Ako ćeš da me ubiješ,bolje prestani sa pričom i uradi to.Zato što,možda me možeš naterati da umrem,ali to je sve na što me možeš naterati.“
„Gluplji si čak i od mog brata,“ Damon je rekao.Sa dva koraka je prešao daljinu između njega i Matta.Zgrabio je Matta za majcu,dve ruke su mu bile oko njegovog grla. „Pretpostavljam da ću te morati i podučiti na isti način.“
Sve je bilo zaleđeno.Matt je mogao namirisati sopstveni strah,ali se nije pomerio.Ne može se sada pomeriti.Nije bilo važno.Nije odustajao.Ako sada umre,umreće znajući to.Damonovi zubi su svetlucali u mraku.Oštri kao bodeži.Matt je skoro mogao osetiti njihov ugriz i pre nego što su ga dotakli.Neću se predati,pomislio je i zatvorio oči.Osetio je kako pada nazad,a oči su mu se širom otvorile.Damon ga je bio pustio i odgurnuo.Bezizražajne crne oči su pogledale u njega,tamo gde je sedeo u prašini.
„Pokušaću da ovo kažem na način koji ćeš razumeti,“ Damon je rekao. „Ne želiš se petljati sa mnom,Matte.Opasniji sam nego što možeš i zamisliti.Sada se gubi.Moja straža.“
Matt je ustao u tišini.Popravio je majicu na mestima gde je Damon izgužvao.A onda je otišao,ali nije potrčao i nije ustuknuo od Damonovih očiju.Pobedio sam,pomislio je.Još sam živ,tako da sam pobedio.I na kraju,u tim crnim očima je video nagoveštaj poštovanja.To je nateralo Matta da se pita u vezi nekih stvari.Stvarno jeste.


Bonnie i Meredith su sedele u autu kada se vratio.Obe su izgledale zabrinutu.
„Nije te bilo mnogo vremena,“ Bonnie je rekla. „Da li si u redu?“
Matt je želeo da ga ljudi prestani pitati to. „U redu sam,“ rekao je,a onda je dodao: „Stvarno.“ Posle trenutak,odlučio je da treba još nešto da kaže.
„Izvini ako sam vikao na tebe tamo napolju,Bonnie.“
„U redu je,“ Bonnie je rekla opušteno.A onda je rekla: „Znaš,stvarno izgledaš bolje.Više kao onaj stari ti.“
„Da?“ Ponovo je malo popravio majicu i razgledao okolo. „Pa,malo druženja sa vampirima je izgleda veoma dobra vežba za zagrejavanje.“
„Šta ste to radili?Spustili glave i jurili jedan na drugog sa suprotnih strana dvorišta?“ pitala je Meredith.
„Tako nešto.Kaže da će sada on nadgledati Vickie.“
„Misliš da mu možemo verovati?“ rekla je Meredith trezno.
Matt je razmislio. „Pa vidi,u stvari da.Čudno je,ali ne mislim da će da je povredi.A ako ubica dođe,mislim da će da se iznenadi.Damon je momak za tuču.Mi možemo do Stefana.“
Stefan nije bio vidljiv izvan biblioteke,ali kada je auto prošlo dva-tri puta po ulici,pojavio se iz tmine.Imao je debelu knjigu sa sobom.
„Provaljivanje,ulazak i velika krađa u biblioteci,“ Meredith je rekla. „Pitam se šta se dobija za to ovih dana?“
„Posudio sam je,“ Stefan je rekao izgledajući uvređeno. „Za to biblioteke služe,zar ne?I kopirao sam ono šta mi treba iz dnevnika.“
„Misliš,našao si?Skužio si?Onda nam sve reci,kao što si i obećao,“ Bonnie je rekla. „Idemo u pansion.“
Stefan je izgledao iznenađeno kada je čuo da se Damon pojavio ostao pored Vickie,ali nije komentarisao.Matt mu nije rekao kako se zapravo pojavio,a primetio je da ni Bonnie nije.
„Skoro sam siguran u ono što se dešava u Fell's Churchu.I ionako imam pola slagalice rešeno,“ Stefan je rekao kada su svi bili u pansionskom tavanu. „Ali postoji samo jedan način da to dokažemo i samo jedan način da rešimo drugi deo.Treba mi pomoć,ali to nije nešto što tražim onako.“ Gledao je u Bonnie i Meredith kada je to rekao.

Pogledale su jedna u drugu,a onda u njega.
„Taj momak je ubio jednu od naših prijateljica,“ rekla je Meredith. „A drugu dovodi do ludila.Ako trebaš pomoć,imaš je.“
„Po svaku cenu,“ Bonnie je dodala.
„To je nešto opasno,zar ne?“ Matt je demantovao.Nije se mogao suzdržati.Kao da Bonnie nije bila kroz mnogo toga...
„Da,opasno je.Ali to je njihova borba takođe,ti to znaš.“
„Prokleto istinito,“ rekla je Bonnie.Meredith je očito pokušavala da suspregne smešak.Ali na kraju se morala okrenuti i iskeziti.
„Matt se vratio,“ rekla je kada je Stefan u pitao u čemu je fora.
„Nedostajao si nam,“ dodala je Bonnie.Matt nije mogao razumeti zašto mu se svi smeškaju i to ga je nateralo da se oseća neudobno.Stao je pored prozora.
„Opasno je;Neću pokušati da vas prevarim u vezi toga,“ Stefan je rekao devojkama. „Ali to je jedina šansa.Cela stvar je komplikovana,i bolje da počnem ispočetka.Moramo se vratiti na pronalazak Fell's Churcha...“
Pričali su do kasno u noć.


11. jun,četvrtak, 07:00h

Dragi Dnevniče,

Nisam ti mogla sinoć pisati zato što sam kasno stigla kući.Mama je ponovo bila uzrujana.Imala bi napad histerije da zna šta stvarno radim.Družim se sa vampirima i planiram nešto što bi me moglo ubiti.Što bi nas sve moglo ubiti.Stefan ima plan da ulovi momka koji je ubio Sue.To me je podsetilo na neke od Eleninih planova – i to je ono što me brine.Sve je uvek zvučalo divno,ali mnogo puta su se izjalovili.
Pričali smo o tome ko će dobiti najopasniji posao i odlučili da to treba biti Meredith.Što mi je u redu – mislim,jača je i ima atletsku građu i uvek je mirna i u najhitnijim slučajevima.Ali malo me muči što su požurili sa tim da nju odaberu,posebno Matt.Mislim,nije kao da sam ja potpuno nekompetentna.Znam da nisam pametna kao ostali i sigurno nisam dobra u sportu i ne funkcionišem dobro pod pritiskom,ali nisam totalni kreten.Dobra sam za nešto.
Kako bilo,uradićemo to posle mature.Svi smo u tome osim Damona,koji će nadgledati Vickie.Čudno jeste,ali svi mu verujemo.Čak i ja.Uprkos tome šta je uradio prošlu večer,ne mislim da će pustiti da neko povredi Vickie.Nisam više imala snove o Eleni.Mislim da ako budem,da ću da počnem da vrištim kao luđakinja.Ili nikada više neću moći spavati.Samo,ne mogu to više podneti.U redu,bolje da idemo.Nadam se da ćemo do nedelje rešiti misteriju i ubiti ubicu.Verujem Stefanu.
Samo se nadam da ću se moći setiti mog dela.
Prevod: Adelisa

The Vampire Diaries Serbia


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _just twenty seconds 'til you're no longer mine.
http://willyoudothisforme.tumblr.com/

View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum