You are not connected. Please login or register

Dvanaesto Poglavlje

View previous topic View next topic Go down  Message [Page 1 of 1]

1 Dvanaesto Poglavlje on Sat 09 Oct 2010, 2:59 pm

Zla_Sam

avatar
Administrator
Administrator


Vampirski Dnevnici, Knjiga II.

"Borba"

By

Lisa J. SmithDvanaesto PoglavljeGlas je progovorio kada je Elena posegla za konzervom u prodavnici.
„Već sos od borovnice?“
Elena je pogledala. „Hej Matt.Da.Tetka Judith ima običaj da uradi pregled nedelju pre Dana Zahvalnosti,sećaš se?Ako vežba,ima manje šanse da napravi nešto grozno.“
„Kao da zaboravi kupiti sos od borovnica petnaest minuta pre večere?“
„Pet minuta pre večere,“ rekal je Elena,konsultirajući svoj sat,a Matt se smejao.Bio je to dobar zvuk,i onaj koji Elena nije čula tako dugo.Okrenula se prema kasi i kada je platila račun,oklevala je gledajući nazad.
Matt je stajao pored odela za magazine,očito oduzet iz današnjeg sveta,ali bilo je nečega na njegovim ramenima što je nateralo da želi da ode do njega.
Stavila je prst na njegov magazin. „Šta ti radiš za večeru?“ dodala je.Kada je pogledao nesigurno prema prednjoj strani prodavnice,dodala je: „Bonnie čeka u autu;ona će biti tamo.Ostalo je sve porodica.I Robert;naravno,treba biti već tamo.“ Mislila je na to da Stefan ne dolazi.Još nije bila sigurna kako stoje stvari između Stefana i Matta ovih dana.Barem su razgovarali jedan sa drugim.
„Ja večeras imam noć za sebe;mama se oseća malo bolje,“ rekao je.Ali onda,kao da želi da promeni temu,dodao je: „Gde je Meredith?“
„Sa njenom porodicom,posećuje neke rođake ili nešto.“ Meredith je malo pričala o porodici,tako da se taj deo brzo završio. „Pa šta misliš?Hoćeš imati hrabrosti da jedeš iz kuhinje tetke Judith?“
„U ime starih vremena?“
„U ime prijateljstva,“ rekla je Elena posle oklevanja i nasmejala mu se.

Trepnuo je i skrenuo pogled. „Kako mogu odbiti takav poziv?“ rekao je čudnim niskim glasom.Ali kada je stavio magazin na mesto i krenuo za njom i on se smešio,takođe.Bonnie ga je pozdravila,a kada su ušli u kuću,tetki Judith je bilo veoma drago da ga vidi.
„Večera je skoro spremna,“ rekla je,uzimajući kesu od Elena. „Robert je došao pre par minuta.Zašto ne odete ravno u trpezariju?I,ej,Elena,ponesi drugu stolicu.Matt je sedmi.“
„Šesti,tetka,“ rekla je Elena iznenađena. „Ti i Robert,ja i Margaret,Matt i Bonnie.“
„Da,draga,ali Robert je doveo gosta.Već sede tamo.“
Elena je registrovala reči kada je kročila kroz vrata trpezarije,ali instantno delovanje njenog uma je počelo i pre nego što ih je registrovala.Nekako je znala;prolazeći kroz ta vrata je znala šta je čeka.
Robert je stajao,sipajući belo vino.I za stolom,na drugoj strani,osvetljen svećama bio je Damon.
Elena je shvatila da se prestala kretati kada se Bonnie zapucala u nju od pozadi.A onda je prisilila noge u akciju.Njen um nije bio tako poslušan;bio je zamrznut.
„A,Elena,“ Robert je rekao,pružajući ruku. „Ovo je Elena,devojka o kojoj sam ti pričao,“ rekao je Damonu. „Elena ovo je Damon...ah...“
„Smith,“ rekao je Damon.
„O,da.On je sa mog fakulteta,Wiliam i Mary,jednostavno sam naleteo na njega u prodavnici.I on je već tražio neko dobro mesto da jede pa sam ga pozvao da proba sa nama domaću hranu.Damon,ovo su Elenini prijatelji,Bonnie i Damon.“
„Zdravo,“ rekao je Matt.Bonni je samo buljila;a onda je pogledala u Elenu.Elena je pokušavala da ostane pribrana.Nije znala da li da viče,da ode iz prostorije ili da baci Damonu u lice čašu vina koju je Robert točio.Bila je prebesna da bi bila preplašena.

Matt je otišao da donese stolicu iz dnevne sobe.Elena se čudila što je Matt tako opušteno prihvatio Damona,a onda je shvatila da on nije bio na Alaricovoj žurci.Nije znao šta se dogodilo između Stefana i 'posetioca sa koledža'.Bonnie je izgledala kao da je na rubu panike.Gledala je u Elenu.Damon je ustao i privukao stolicu za nju.Pre nego što je Elena mogla odgovoriti,čula je Margaret iz hodnika. „Matte,hoćeš videti moju macu?Tetka Judith kaže da je mogu zadržati.Nazvaću je Sneška.“ Elena se okrenula zapaljena idejom.
„Slatka je,“ Mat je rekao prelazeći rukama preko belog krzna u Margaretinim rukama.Izgledao je iznenađen kada je Elena zgrabila mačku ispred njegovo nosa.
„Hej,Margaret,pokaži mačkicu Robertovom prijatelju,“ rekla je i skoro bacila krznenu lopticu Damonu u lice.Podigla se panika.Sneškino krzno je naraslo dva puta više.Napravila je zvuk kao voda koja je bačena na vrele plate,ogrebala je Damona i iskočila iz sobe.Na trenutak,Elena je imala zadovoljstvo da vidi Damonove crne oči raširenije nego obično.A onda je trepnuo i Elena se okrenula da vidi reakcije ostalih u sobi.Margaret je otvarala usta.Robert je pokušavao da je smiri.Bonnie je već zauzela svoje mesto pored zida,izgledala je očajno.Matt i tetka Judith su se pojavili iz kuhinje i izgledali su kao opaljeni.
„Pretpostavljam da ne voliš baš životinje,“ rekla je Damonu i sela za sto.Kimnula je prema Bonnie koja je sela na svoje mesto pre nego što je Damon mogao dotaknuti njenu stolicu.Bonniene smeđe oči su ga pratila kako je i sam sedao.

Posle par minuta,Robert je smirio Margaret i prekorno pogledao u Elenu.Matt je u tišini seo u svoju stolicu iako su mu obrve bile u kosi.Kada je tetka Judith došla,počela je večera.Elena je gleda uz i niz stol.Bistri spokoj je ležao preko svega i imala je osećaj kao da nije stvarno,ali scena je izgledala neverovatno obično.Samo prosečna porodica jede ćurku,pomislila je.Jedna tetka koja se brine hoće li grašak biti slepljen ili je li rolna zagorela,jedan ugodni budući ujak,jedna zlatokosa tinejdžerka i njena sestra.Jedan plavooki dečko,jedna duhovna devojka i jedan predivni vampir koji vadi meso u tanjir.Tipično američko kućanstvo.
Bonnie je pola obroka provela telegrafirajući Eleni 'Šta da radim?' očima.Ali kada je Elena samo odvratila 'Ništa,' očito je odlučila da se prihvati večere.Elena nije imala pojma šta da radi.Biti ovako zarobljen je uvreda,ponižavajuće i Damon je to znao.Zaslepio je tetku Judith i Roberta komplimentima o hrani i laganim razgovorom o koledžu Wiliam i Mary.Čak mu se i Margaret smeškala.
„Fell's Church održava proslavu Dana Pronalazača sledeće sedmice,“ tetka Judith je rekla Damonu,obrazi su joj bili blago porumenjeli. „Bilo bi tako lepo kada mi mogao doći.“
„Voleo bih,“ rekla je Damon.
Tetka Judith je izgledala zadovoljno. „I ove godine Elena ima veliki deo u tome.Izabrana je da predstavlja Duhove Fell's Churcha.“
„Mora da ste ponosni na nju,“ rekao je Damon.
„O,naravno da jesmo,“ tetka Judith je odvratila. „Pa,hoćeš li pokušati doći?“
Elena je upala u razgovor besno sečući rolnu. „Čula sam neke vesti o Vickie,“ rekla je. „Sećate se,devojka koja je bila napadnuta.“ Pogledala je u Damona.
Kratka tišina,a onda je Damon rekao: „Bojim se da je ne znam.“
„O,sigurna sam da znaš.Moje visine,smeđe oči,svetlo smeđa kosa...bilo kako bilo,gore joj je.“

„O,Bože,“ rekla je tetka Judith.
„Da,doktori ne mogu da razumeju.Samo joj nastavlja biti gore i gore kao da je i dalje pod napadom,“ Elena je gledala u Damona kada je pričala,ali on je samo reflektovao interesovanje. „Još mesa,“ završila je dodajući mu zdelu.
„Ne hvala.Probaću malo ovoga.“ Podigao je kašiku želea od sosa od borovnica prema svećama,tako da su sveće sjale kroz sos. „Tako zamamna boja.“
Bonnie je,kao i ostali ljudi za stolom,pogledala u sveću.Ali Elena je primetila da nije ponovo odvratila pogled.Gledala je u plamen koji pleše i polako,sav izraz je nestao sa njenog lica.
O,ne,pomislila je Elena.Videla je taj izgled i pre.Pokušala je da privuče Bonnienu pažnju,ali druga devojka je izgledala kao da ne vidi ništa osim sveće.
„...a onda srednjoškolci govori o historiji grada,“ tetka Judith je govorila Damonu. „Ali kraj ceremonije pripada starijim učenicima.Elena,koliko seniora će čitati ove godine?“
„Samo nas troje.“ Elena se okrenula da bi se obratila tetki i kada je pogledala u tetkino nasmešeno lice čula je glas.
„Smrt.“
Tetka Judith je zaprepašteno izdahnula.Robert je zaustavio viljušku na pola puta do svojih usta.Elena je želela,divlje i neobuzdano,da je Meredith ovde.
„Smrt,“ rekao je glas ponovo. „Smrt je u ovoj kući.“
Elena je pogledala oko stola i videla da joj niko neće pomoći.Svi su buljili u Bonnie,nepomični kao osobe na fotografiji.A onda su se Bonniene oči okrenule prema Eleni. „Tvoja smrt,“ glas je rekao- „Tvoja smrt čeka Elena.To je – “
Bonnie je kolabirala.A onda se onesvestila i skoro umočila glavu u tanjir.Nakon instantne paralize svi su se pomerali.Robert je skočio i povukao Bonnie za ramena,podižući je.Bonniena koža je bila bleda,oči su joj bile zatvorene.Tetka Judith se morala okolo i vlažila joj lice sa vlažnom maramicom.Damon je gledao zamišljeno,suženim očima.

„U redu je,“ Robert je rekao,sa očiglednim olakšanjem. „Mislim da se samo onesvestila.Sigurno nešto kao histerični napad.“ Ali Elena nije disala dok Bonnie nije otvorila oči i pitala zašto svi bulje u nju.To je stavilo tačku na večeru.Robert je insistirao da odvede Bonnie kući,a Elena je našla vreme da prošapuće koju reč Damonu.
„Izlazi!“
Podigao je obrve. „Šta?“
„Rekla sam,izlazi!Sad!Idi.Inače ću im reći da si ti obica.“
Izgledao je totalno iznenađen. „Zar ne misliš da gost zaslužuje malo više obzira?“ rekao je,ali na njen izraz je šmrknuo i nasmejao se.
„Hvala vam na večeri,“ rekao je glasno tetki Judith koja je prolazila noseći pokrivač prema automobilu. „Nadam se da ću moći uzvratiti uslugu nekad.“ Eleni je dodao: „Vidimo se.“
Pa,to je bilo dovoljno jasno,Elena je pomislila kada se Robert odvezao sa Mattom i pospanom Bonnie.Tetka Judith je razgovarala na telefon sa gospođom McCullough.
„Ne znam ni ja šta je sa ovim devojkama,“ rekla je. „Prvo Vickie,sada Bonnie...i Elena nije sva svoja u poslednje vreme...“
Dok je tetka Judith pričala,a Margaret tražila nestalu Snešku,Elena je paničila u sebi.Mora zvati Stefana.Nije bila zabrinuta za Bonnie;prošli put kada se ovo dešavalo nije ostavljalo nikakve posledice.A Damon večeras ima boljih stvari da radi osim da napada njene prijateljica.
Dolazi ovamo,da pokupi zasluge za 'uslugu' koju joj je uradio.Znala je bez sumnje da je to bilo značenje njegovih reči.I mislila je da mora reći Stefanu sve,zato što je trebala njegovu zaštitu.Samo,šta Stefan može uraditi?Uprkos svim molbama i argumentima prošle sedmice,odbio je da uzme njenu krv.Insistirao je da će se njegove moći vratiti bez toga,ali Elena je znala da je i dalje bio ranjiv.Čak i kada bi Stefan bio ovde,da li bi mogao zaustaviti Damona?Da li bi to mogao uraditi bez da se se ubije?

Bonniena kuća nije bila utočište.Meredith nije bila u gradu.Nije bilo nikoga ko bi joj pomogao,nikoga ko me bi mogla verovati.Ali misao na čekanju ovde sama u noći,znajući da Damon dolazi,bila je nepodnošljiva.Čula je kako tetka Judith poklapa slušalicu.Automatski se pomerila prema kuvinji,Stefanov broj joj je leteo kroz um.A onda je zastala i polako se okrenula i pogledala u dnevnu sobu iz koje je upravo izašla.Gledala je od poda do plafona,preko kamina i do divana.Ova soba je bila deo originalne kuće,one koja je bila skoro pa uništena u Građanskom Ratu.Njena sopstvena soba je bila iznad.
Veliko svetlo je počelo da sviće.Elena je pogledala preko crte na plafonu koja je bila dokaz da je sve ostalo nadograđeno.A onda je gotovo pa otrčala uz stepenice,srce joj je jako lupalo.
„Tetka Judith?“ Njena tetka je zastala na stepeništu.
„Tetka Judith,reci mi nešto.Da li je Damon ulazio u dnevnu sobu?“
„Šta?!“ Tetka Judith je trepnula prema njoj.
„Da li je Robert uvodio Damona u dnevnu sobu?Molim te,razmisli tetka!Moram da znam.“
„Zašto,ne,ne mislim.Nije.Došli su i odmah otišli do trpezarije.Elena,šta ti je?...“ Na zadnje je Elena čvrsto obavila ruke oko svoje tetke.
„Izvini,tetka Judith.Samo sam srećna,“ rekla je Elena.Smešeći se počela se vraćati niz stepenice.
„Pa,drago mi je da je neko srećan,posle onakve večere.Iako je i taj fini momak,Damon,izgleda uživao.Da znaš,Elena,prilično je bio pribran sa tobom,uviđajući način na koji si se ti ponašala.“
Elena se ponovo okrenula. „Pa?“
„Pa,mislim da bi mu trebala dati šansu.To je sve.Mislim da je bio veoma ugodan.Vrsta dečka kojeg bih ja volela viđati okolo.“
Elena prvo nije mogla da veruje,a onda je progutala knedlu da bi mogla zaustaviti histerični smeh koji je pretio da će se oteti.Njena tetka je predlagala da uzme Damona umesto Stefana...zato što bi Damon bio sigurniji.Vrsta dečka kojeg bi svaka tetka volela. „Tetka Judith,“ počela je,ali je onda shvatila da je to beskorisno.Lagano je protresla glavom,podižući ruke u odbranu i gledajući kako tetka uzlazi uz stepenice.

Obično je Elena spavala sa zatvorenim vratima.Ali večeres ih je ostavila otvorenim i legla na krevet gledajući u mračni hodnik.Često je bacala pogled na sat pored nje.Nije bilo opasnosti da će zaspati.Kako su minute prolazile,Elena je želela da je mogla.Vreme se kretalo tako sporo.Jedanest sati...pola dvanaest...ponoć.Jedan posle ponoći.Pola jedan.Dva.
U 02:10h je čula zvuk.Slušala je i dalje ležeći na krevetu,niske zvukove na prvo spratu.Znala je da će naći način da uđe ukoliko želi.Ako je Damon bio rešen nema katanca koji bi ga sprečio.Muzika iz sna kojeg je sanjala kod Bonnie je letela oko nje.Budila je čudne osećaje u njoj.Skoro kao da je i sanjala,ustala je sa kreveta i stala pored vrata.Hodnik je bio mračan,ali njene oči su imale dugo vremena da se priviknu.Mogla je videti tamnu siluetu kako se penje uza stepenice.Kada se popeo,mogla je videti njegov osmeh.Čekala je,ne smešeći se,dok nije došao do nje.Bili su odvojeni samo drvenim pragom.Kuća je bila u kompletnoj tišini.Preko puta je spavala Margaret;na kraju hodnika je spavala tetka Judith koja nije imala pojma šta se dešava izvan njenih vrata.
Damon nije rekao ništa,ali je gledao u nju,njegove oči su prelazile preko njene duge,bele spavaćice sa sa visokim,čipkastim okovratnikom.Elena je odabrala zato što je to bila najskromnija koju je imala,ali Damon je očito mislio da je privlačna.Prisilila je sebe da stoji mirno,ali usta su joj bila suva i srce joj je tupo nabijalo u grudima.Sada je vreme.U sledećem trenutku će znati.
Iskoračila je unazad,bez reči ili geste poziva,ostavljajući vrata praznim.Videla je plamen u njegovim dubokim očima i gledala ga je kako dolazi prema njoj.I gledala ga kako staje.

Stajao je na vratima njene sobe,potpuno dizorentisan.Pokušao je ponovo,ali nije mogao.Nešto ga je blokiralo.Na njegovom licu iznenađenje se pretvaralo u bes.Pogledao je gore,u plafon i video liniju.A onda,kada ga je shvatanje pogodilo,usne su mu se odvojile od zube i počeo je da reži.Sigurna na svojoj strani vrata,Elena se smejala.Upalilo je.
„Moja soba i dnevna soba ispod su sve što je ostalo od stare kuće,“ rekla mu je. „I naravno,to je bilo drugo prebivalište.One u koje nisi pozvan i nikada nećeš biti.“
Njegove grudi su težale od besa,njegove nozdrve su duboko udisale,oči su mu bile divlje.Valovi crnog besa su prostrujali iz njega.Izgledao je kao da će srušiti zidove sopstvenim rukama koje su bile stisnute od besa.Trijumf i olakšanje su naterali Elenu da se oseća malo vrtoglavo. „Bolje idi sada,“ rekla mu je. „Nema ništa za tebe ovde.“
Na jednu minutu su te crne oči gledale u njene,a onda se Damon okrenuo.Ali nije se uputio prema stepeništu.Umesto toga,položio je ruku na vrata Margaretine sobe.Elena je prišla vratima pre nego što je i znala šta radi.Zastala je na vratima i jedva da je uspela disati.Glava mu se okrenula prema njoj i nasmešio se,sporim,okrutnim smeškom.Polako je gurnuo kvaku bez da je gledao u nju.Njegove oči su ostale na Eleni.
„Tvoj izbor,“ rekao je.
Elena je stajala veoma mirno,osećajući zimu u sebo.Margaret je bila samo beba.Nije mogao to misliti;niko ne bi bio toliko čudovište da povredi četverogodišnjakinju.

Ali nije bilo naglaska mekoće ili sažaljenja na Damonovom licu.Bio je je lovac,ubica,a slabi su bili njegov plen.Setila se životinjskog krika koji je transformisao njegove zgodne crte lica i znala je da nikada neće prepustiti Margaret njemu.Sve je izgledalo kao da se dešavalo usporeno.Videla je Damonovu ruku na kvaki;videla je te oči.Prošla je kroz vrata,za sobom ostavljajući jedino sigurno mesto za koje je znala.Smrt je u kući,Bonnie je rekla.A sada Elena ide da upozna Smrt svojom voljom.Protresla je glavu da bi otresla suze koje su se kupile u njenim očima.Gotovo je.Damon je pobedio.
Nije pogledala u njega da bi videla trijumf u njegovim očima.Ali osetila je kako se zrak kovitla oko nje,tera je da se trese.A onda je bila umotana i mekoću,beskrajnu tamu,koja se obavila oko nje kao krila velike ptice.Prevod: Adelisa

The Vampire Diaries Serbia


_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _just twenty seconds 'til you're no longer mine.
http://willyoudothisforme.tumblr.com/

View previous topic View next topic Back to top  Message [Page 1 of 1]

Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum